A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Nyíregyházi Járási Hivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának lakossági tájékoztatása

Nyíregyházán – a Széna téren található légszennyezettség mérő automata állomás mérési adatai szerint – a szálló por 10 mikrométer szemcseméret alatti frakciója január 29-én, 30-án és 31-én meghaladta a riasztási küszöbértéket:

 

2017.01.29-én  105,1 μg/m3

2017.01.30-án  192,6 μg/m3

2017.01.31-én  256,1 μg/m3

 

A tegnapi órás értékek rendkívül magasak voltak, de ma reggeltől csökkentek és 6 órától már a riasztási küszöbérték alatt vannak a szálló por órás átlagértékei. A javulás egy magassági hidegörvénynek köszönhető, amely elérte térségünket a felhő és csapadékrendszerével. A magas koncentrációkat előidéző derült, fagyos időjárás megszűnt, az inverzió alapja emelkedik, de a szmogriadó megszűnte csak csütörtöktől várható a jelentősebb szélmozgásnak köszönhetően.

 

A szálló por (PM10) szennyezettség még magas, ezért a napokban lehetőleg kerüljék a szabadban végzett sporttevékenységet, és a szellőztetést lehetőleg a kora délelőtti órákban végezzék.

 

Kérjük, hogy továbbra is kerüljék a személygépjárművek (főként dízel üzeműek) használatát, lehetőség szerint utazzanak tömegközlekedéssel, valamint fűtésnél a szilárd tüzelés helyett a gáztüzelést részesítsék előnyben. Kerti hulladékot (avart, nyesedéket, stb.) ne égessenek!

 

A szálló por egészségügyi hatásai a következők: A porrészecskék ingerlik, esetleg sértik a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját. A 10 mikronnál kisebb porrészecskék lejutnak a tüdőhólyagokba. A tüdőelváltozást befolyásolja a belélegzett por mennyisége, fizikai tulajdonságai és kémiai összetétele. A por belégzése a légzőszervi betegek (asztma, bronchitis) állapotát súlyosbítja, csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben. A porrészecskék toxikus anyagokat (pl. fémeket, karcinogén, mutagén anyagokat), valamint baktériumokat, vírusokat, gombákat adszorbeálnak és elősegítik bejutásukat a szervezetbe.

 

Veszélyeztetettek a légúti betegségben szenvedők, az idősek és a kisgyermekek. Javasoljuk, hogy ők kerüljék a szabadban való hosszabb idejű tartózkodást, és a szellőztetést lehetőleg a déli, kora délutáni órákban végezzék.

Nyíregyháza levegőminőségének alakulása PM10 tekintetében az elmúlt egy hétben (napi átlag)

forrás – www.levegominoseg.hu adatainak felhasználásával

 

Nyíregyháza levegőminőségének alakulása PM10 tekintetében az órás értékek alapján

(2017. 02.01)

forrás – www.levegominoseg.hu

 

A légszennyezettséggel kapcsolatos adatok, aktuális információk folyamatosan elérhetőek a www.levegominoseg.hu honlapon, illetve a Főosztály honlapján: http://ftvktvf.zoldhatosag.hu.

 

 

Nyíregyháza, 2017. február 1.

                                                                          Üdvözlettel:

 

Rozinka Zsolt Illés

főosztályvezető