A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Nyíregyházi Járási Hivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának lakossági tájékoztatása

Nyíregyházán – a Széna téren található légszennyezettség mérő automata állomás mérési adatai szerint – a szálló por 10 mikrométer szemcseméret alatti frakciója 2017. január 20-án a szálló por értéke a tájékoztatási határértéket (100  μg/m3), illetve 21-én és 22-én a riasztási határértéket (100  μg/m3) meghaladta.

 

2017.01.20-án  98,1  μg/m3

2017.01.21-én  150,9  μg/m3

2017.01.22-én  125,1  μg/m3

 

Január 22-én 17 órától jelentősebb javulás következett be az órás értékekben, melyek átlaga az egészségügyi határérték körül alakult. Ennek hatására a szálló por koncentrációja a tájékoztatási határérték alá csökkent.

 

2017.01.23-án  70,7  μg/m3

 

Este 10 órától az erős éjszakai inverzió miatt az órás értékek ismételten jelentősen megemelkedtek. Térségünket az előrejelzések szerint egy hidegfront fogja súrolni, amelynek hatására megélénkül a szélmozgás és napközben a hőmérsékleti inverzió is megszűnik, így várhatóan jelentősen javulnak majd a koncentrációk.

 

A szálló por (PM10) szennyezettség éjszaka a legmagasabb, ezért a napokban lehetőleg kerüljék a szabadban végzett sporttevékenységet, és a szellőztetést – amennyiben szükséges - a déli órákban végezzék.

 

Tekintettel arra, hogy a javulás átmeneti, lehetőség szerint továbbra is kerüljék a személygépjárművek (főként dízel üzeműek) használatát, lehetőség szerint utazzanak tömegközlekedéssel, valamint fűtésnél (amennyiben lehetőségük van rá) a szilárd tüzelés helyett a gáztüzelést részesítsék előnyben. Kerti hulladékot (avart, nyesedéket, stb.) ne égessenek!

 

A szálló por egészségügyi hatásai a következők: A porrészecskék ingerlik, esetleg sértik a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját. A 10 mikronnál kisebb porrészecskék lejutnak a tüdőhólyagokba. A tüdőelváltozást befolyásolja a belélegzett por mennyisége, fizikai tulajdonságai és kémiai összetétele. A por belégzése a légzőszervi betegek (asztma, bronchitis) állapotát súlyosbítja, csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben. A porrészecskék toxikus anyagokat (pl. fémeket, karcinogén, mutagén anyagokat), valamint baktériumokat, vírusokat, gombákat adszorbeálnak és elősegítik bejutásukat a szervezetbe.

 

Veszélyeztetettek a légúti betegségben szenvedők, az idősek és a kisgyermekek. Javasoljuk, hogy ők kerüljék a szabadban való hosszabb idejű tartózkodást, és a szellőztetést lehetőleg a déli, kora délutáni órákban végezzék.

Nyíregyháza levegőminőségének alakulása PM10 tekintetében az elmúlt egy hétben (napi átlag)

forrás – www.levegominoseg.hu adatainak felhasználásával

 

Nyíregyháza levegőminőségének alakulása PM10 tekintetében az órás értékek alapján (2017.01.23-24)

forrás – www.levegominoseg.hu

 

A légszennyezettséggel kapcsolatos adatok, aktuális információk folyamatosan elérhetőek a www.levegominoseg.hu honlapon, illetve a Főosztály honlapján: http://ftvktvf.zoldhatosag.hu.

 

 

Nyíregyháza, 2017. január 24.

 

                                                                          Üdvözlettel:

Rozinka Zsolt Illés

főosztályvezető