A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának lakossági tájékoztatása

Nyíregyházán – a Széna téren található légszennyezettség mérő automata állomás mérési adatai szerint – a szálló por 10 mikrométer szemcseméret alatti frakciója 2016. november 21-én meghaladta a 24 órás tájékoztatási küszöbértéket (75 µg/m3):

2016.11.21. hétfő:                                            88,4 µg/m3

2016. november 22-én a szálló por értéke már a riasztási határértéket (100 µg/m3) is meghaladta (129,9 µg/m3), ezért Nyíregyháza Megyei Jogú Város Polgármesterének javasoltuk a szmogriadó tájékoztatási fokozatának elrendelését.

A jelenlegi magas értékeket az okozza, hogy a kedvezőtlen meteorológiai körülmények (mérsékelt szélmozgás, erős éjszakai lehűlés, csapadékmentesség) miatt a lakossági fűtésből és a közlekedésből származó szennyező anyagok elkeveredése nem biztosított.

A legfrissebb meteorológiai előrejelzés alapján a ködhajlam egyre inkább fokozódni fog, helyenként már szerdán napközben is tartósan megmarad a köd ill. az abból képződött alacsonyszintű felhőzet. A tartós köd megjelenésével a keveredési réteg vastagsága kissé megnövekszik, így csütörtöktől a koncentrációk csökkenése valószínű.

Péntektől a magasban is nedvesebb légtömegek érkeznek a térség fölé, gyengül az éjszakai kisugárzás, és az inverzió is, nő a keveredési réteg vastagsága. Enyhülnek az éjszakák, dél körül pedig 5 és 10 fok között valószínű a hőmérséklet.

Hétfőn észak felől várhatóan sarkvidéki eredetű léghullámok zúdulnak nagy sebességgel a térségbe, a feltámadó viharos északi szél kitisztítja majd a levegőt.

A szálló por (PM10) szennyezettség éjszaka a legmagasabb, ezért az esti és reggeli órákban lehetőleg kerüljék a szabadban végzett megterhelő fizikai munkát, vagy sporttevékenységet, és a szellőztetést a déli, kora délutáni órákban végezzék.

Lehetőség szerint kerüljék a személygépjárművek (főként dízel üzeműek) használatát, lehetőség szerint utazzanak tömegközlekedéssel, valamint fűtésnél (amennyiben lehetőségük van rá) a szilárd tüzelés helyett a gáztüzelést részesítsék előnyben.

Nyíregyháza levegőminőségének alakulása PM10 tekintetében 2016 novemberében

forrás – www.levegominoseg.hu

 

Nyíregyháza levegőminőségének alakulása PM10 tekintetében az órás értékek alapján (2016.11.21-23)

forrás – www.levegominoseg.hu

 

A légszennyezettséggel kapcsolatos adatok, aktuális információk folyamatosan elérhetőek a www.levegominoseg.hu honlapon, illetve a Főosztály honlapján: http://ftvktvf.zoldhatosag.hu.

 

Nyíregyháza, 2016. november 23.

Üdvözlettel:

Kozma Péter

kormánymegbízott

nevében és megbízásából

                                                                 

                                                                                     Rozinka Zsolt Illés

    főosztályvezető