A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztályának lakossági tájékoztatása

A Széna téren található légszennyezettség mérő automata állomás mérési adatai szerint – a szálló por 10 mikrométer szemcseméret alatti frakciója az elmúlt napokban meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket (75 μg/m3), 28-án a riasztási küszöbértéket is (100 μg/m3):

2021.10.26-án 77,1 μg/m3,

2021.10.27-én 98,0 μg/m3,

2021. 10. 28-án 104,9 μg/m3

Az órás értékek a mai nap eddig a riasztási küszöbérték közelében alakulnak.

Országos PM10koncentráció jelenlegi helyzete

forrás – www.legszennyezettseg.met.hu

A rövidtávú, regionális meteorológiai előrejelzések szerint, a levegőminőségben a hétvégére csak kismértékű változás valószínű, jelentős javulás nem várható.

A füstköd-riadó tájékoztatási fokozatának fenntartása mellett kérjük a lakosság önkorlátozását:

Kérjük, hogy a levegőminőség javulása érdekében kerüljék a személygépjárművek (főként dízel üzeműek) használatát, lehetőség szerint utazzanak tömegközlekedéssel, valamint fűtésnél a szilárd tüzelés helyett a gáztüzelést részesítsék előnyben. A szilárd tüzelésnél ügyeljenek a helyes tűzgyújtásra, nedves fával ne tüzeljenek. A hulladékok égetése (műanyagok, bútorlap, ruhanemű, stb.) TILOS és egészségre veszélyes! Kerti hulladékot (avart, nyesedéket, stb.) ne égessenek, az égetés egész évben TILOS!

A légszennyezettség a nap folyamán az esti, éjszakai, reggeli órákban volt nagyon magas, de a PM10 szennyezettség a tegnapi napon még a déli órákban is számottevő volt. Ezért délután 1700 órától délelőtt 1100 óráig kerüljék a szabadban végzett megterhelő fizikai munkát, vagy sporttevékenységet, és a szellőztetést a déli, kora délutáni órákban végezzék.

A szálló por egészségügyi hatásai a következők: A porrészecskék ingerlik, esetleg sértik a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját. A 10 mikronnál kisebb porrészecskék lejutnak a tüdőhólyagokba. A tüdőelváltozást befolyásolja a belélegzett por mennyisége, fizikai tulajdonságai és kémiai összetétele. A por belégzése a légzőszervi betegek (asztma, bronchitis) állapotát súlyosbítja, csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben. A porrészecskék toxikus anyagokat (pl. fémeket, karcinogén, mutagén anyagokat), valamint baktériumokat, vírusokat, gombákat adszorbeálnak és elősegítik bejutásukat a szervezetbe.

Veszélyeztetettek a légúti betegségben szenvedők, az idősek és a kisgyermekek. Javasoljuk, hogy ők kerüljék a szabadban való hosszabb idejű tartózkodást, és a szellőztetést lehetőleg a déli, kora délutáni órákban végezzék.

 

Nyíregyháza levegőminőségének alakulása PM10 tekintetében az órás értékek alapján (2021.10.25.-10.29.)

forrás – www.levegominoseg.hu

A PM10 koncentráció várható alakulása 2021. november 1-ig

forrás – www.legszennyezettseg.met.hu

A légszennyezettséggel kapcsolatos adatok, aktuális információk folyamatosan elérhetőek a www.levegominoseg.hu, www.legszennyezettseg.met.hu honlapokon, illetve a Főosztály honlapján: http://ftvktvf.zoldhatosag.hu.

 

Nyíregyháza, 2021. október 29.

 

 

                                                                              Üdvözlettel:

 

Rozinka Zsolt Illés

főosztályvezető