A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának lakossági tájékoztatása

Túl vagyunk a 2020-2021 fűtési félévének első rossz levegőminőségi időszakán. 2019 októbere óta nem volt a napi érték riasztási küszöbérték felett. Az elmúlt egy hétben a kedvezőtlen anticiklonális hatás miatt a légszennyező anyagok feldúsultak a levegőben, amihez jelentősen hozzájárult a fölénk érkező szaharai por is. Először az egészségügyi határértéket lépte túl a napi érték, majd három napon át a riasztási értéket is meghaladta.

 

Az időjárás előrejelzések alapján a keddi, szerdai napokon a köd és az újra érvényesülő anticiklonális hatások miatt a szennyező anyagok újra feldúsulhatnak, az értékek meghaladhatják az egészségügyi határértéket, ezért kérjük a lakosság önkorlátozását:

Kérjük, hogy a jó levegőminőség megőrzése érdekében kerüljék a személygépjárművek (főként dízel üzeműek) használatát, lehetőség szerint utazzanak tömegközlekedéssel, valamint fűtésnél a szilárd tüzelés helyett a gáztüzelést részesítsék előnyben. A szilárd tüzelésnél ügyeljenek a helyes tűzgyújtásra, nedves fával ne tüzeljenek. A hulladékok égetése (műanyagok, bútorlap, ruhanemű, stb.) TILOS és egészségre veszélyes! Kerti hulladékot (avart, nyesedéket, stb.) ne égessenek, Nyíregyháza közigazgatási területén ez egyébként is egész évben tilos!

A légszennyezettséggel kapcsolatos adatok, aktuális információk folyamatosan elérhetőek a www.levegominoseg.hu honlapon, illetve a Főosztály honlapján: http://ftvktvf.zoldhatosag.hu.

 

 

Nyíregyháza, 2021. március 1.

 

 

                                                                              Üdvözlettel:

 

Rozinka Zsolt Illés

főosztályvezető