A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának lakossági tájékoztatása

Véget ért egy hosszú, kedvező levegő-minőségi időszak. 2019. októbere óta nem volt a napi érték riasztási küszöbérték felett. Az elmúlt napokban már a napi értékek meghaladták az egészségügyi határértéket, a kedvezőtlen anticiklonális hatás miatt a légszennyező anyagok tovább dúsultak a levegőben.

 A Széna téren található légszennyezettség mérő automata állomás mérési adatai szerint – a szálló por 10 mikrométer szemcseméret alatti frakciója az elmúlt napokban meghaladta a tájékoztatási (75 μg/m3) és riasztási (100 μg/m3) küszöbértékeket:

2021.02.24-én 105,4 μg/m3,

2021.02.25-én 110,1 μg/m3,

Az órás értékek a mai nap eddig a riaszt10 riasztásiási küszöbérték felett alakulnak, tendenciájuk csökkenő.

Az időjárási előrejelzés alapján szombaton hidegfront érkezik, időjárásunk átmenetileg csapadékosabbá válhat, helyenként megélénkül az északi, északnyugati szél.

A Füstköd-riadó Bizottság tegnapi ülése alapján a kedvező időjárás-előrejelzés miatt úgy döntött, hogy a füstköd-riadó riasztási fokozata nem lép életbe, de a lakosság tájékoztatása, a kedvezőtlen levegőminőségi helyzet javítása érdekében a tájékoztatási fokozatot elrendeli Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata. Az elrendelés mellett kérjük a lakosság önkorlátozását:

Kérjük, hogy a levegőminőség javulása érdekében kerüljék a személygépjárművek (főként dízel üzeműek) használatát, lehetőség szerint utazzanak tömegközlekedéssel, valamint fűtésnél a szilárd tüzelés helyett a gáztüzelést részesítsék előnyben. A szilárd tüzelésnél ügyeljenek a helyes tűzgyújtásra, nedves fával ne tüzeljenek. A hulladékok égetése (műanyagok, bútorlap, ruhanemű, stb.) TILOS és egészségre veszélyes! Kerti hulladékot (avart, nyesedéket, stb.) ne égessenek, Nyíregyháza közigazgatási területén ez egyéként is egész évben tilos!

A szálló por (PM10) szennyezettség éjszaka a legmagasabb, ezért az esti és reggeli órákban lehetőleg kerüljék a szabadban végzett megterhelő fizikai munkát, vagy sporttevékenységet, és a szellőztetést a déli, kora délutáni órákban végezzék.

A szálló por egészségügyi hatásai a következők: A porrészecskék ingerlik, esetleg sértik a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját. A 10 mikronnál kisebb porrészecskék lejutnak a tüdőhólyagokba. A tüdőelváltozást befolyásolja a belélegzett por mennyisége, fizikai tulajdonságai és kémiai összetétele. A por belégzése a légzőszervi betegek (asztma, bronchitis) állapotát súlyosbítja, csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben. A porrészecskék toxikus anyagokat (pl. fémeket, karcinogén, mutagén anyagokat), valamint baktériumokat, vírusokat, gombákat adszorbeálnak és elősegítik bejutásukat a szervezetbe.

Veszélyeztetettek a légúti betegségben szenvedők, az idősek és a kisgyermekek. Javasoljuk, hogy ők kerüljék a szabadban való hosszabb idejű tartózkodást, és a szellőztetést lehetőleg a déli, kora délutáni órákban végezzék.

 

forrás – www.levegominoseg.hu

 

A légszennyezettséggel kapcsolatos adatok, aktuális információk folyamatosan elérhetőek a www.levegominoseg.hu honlapon, illetve a Főosztály honlapján: http://ftvktvf.zoldhatosag.hu.

 

 

Nyíregyháza, 2021. február 26.

 

 

                                                                              Üdvözlettel:

Rozinka Zsolt Illés

főosztályvezető