Közlemény

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya Nyíregyháza Város levegőminőségével kapcsolatban az alábbiakról tájékoztatja a Tisztelt Lakosságot.

Nyíregyháza Város levegőminőségét a Széna téren üzemelő automata mérőállomás a nap 24 órájában folyamatosan figyeli. A levegőminőséggel kapcsolatos hivatalos mérési adatok a www.levegominoseg.hu internetes oldalon tekinthetők meg, amely a Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály honlapjáról is elérhető.

Az elmúlt napok időjárási körülményeiben a levegőminőség szempontjából kedvezőtlen változás következett be. A felmelegedés, a mérsékelt széljárás, a csapadékmentes időjárás és az erős talajalapú légköri inverzió hatására a lakossági fűtésből származó szennyezőanyagok az éjszakai órákban feldúsultak. A hajnali óráktól a közlekedésből származó szennyezőanyag-kibocsátás miatt csak mérsékelt csökkenés tapasztalható, amely a közeledési csúcsot követően a nappali órákban már erőteljesebb javulást mutat.

A mérőállomás adatai szerint a légköri aeroszol /szálló por PM10 frakció/ 24 órás átlagkoncentrációja 2016. november 21-én 89 µg/m3 volt, amely meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket (75 µg/m3), de nem érte el a riasztási küszöbértéket (100 µg/m3). Amennyiben a szálló por 24 órás átlagkoncentrációja két egymást követő nap meghaladja a tájékoztatási és/vagy riasztási küszöbértéket, abban az esetben a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzatának azonnali értesítése mellett kezdeményezi a Szmogriadó Bizottság összehívását, amely a dönt a levegőminőség kedvezőtlen fennállása esetén szükséges intézkedések megtételéről.

Nyíregyháza Város levegőminőségével kapcsolatban a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya a http://ftvktvf.zoldhatosag.hu honlapján folyamatosan tájékoztatja a lakosságot.

Nyíregyháza, 2016. november 22.

 

                                                                                                            Kozma Péter

                                                                                                         kormánymegbízott

                                                                                                   nevében és megbízásából

 

                                                                                                         Rozinka Zsolt Illés

                                                                                                           főosztályvezető