A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Nyíregyházi Járási Hivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának lakossági tájékoztatása

A Széna téren található légszennyezettség mérő automata állomás mérési adatai szerint – a szálló por 10 mikrométer szemcseméret alatti frakciója az elmúlt napokban meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket (75 μg/m3), illetve a riasztási küszöbértéket (100 μg/m3):

 

 

 

2019.02.16-án 84,2 μg/m3,

2019.02.17-én 84,8 μg/m3,

2019.02.18-án 115,5 μg/m3,

2019.02.19-én 126,5 μg/m3,

2019.02.20-án 105,0 μg/m3,

 

Tegnap egy kisebb hidegfrontnak és esőnek köszönhetően 12 órától az órás értékek a riasztási küszöbérték alá kerültek, 18 órakor már az egészségügyi határérték körül alakultak. Este 22 óra után az órás értékek ismét megemelkedtek, de ma hajnal 3 órától folyamatosan csökkennek, jelenleg 54 μg/m3, ami kicsivel az egészségügyi határérték (54 μg/m3) felett van.

az órás értékek a mai nap eddig a riasztási küszöbérték felett alakulnak.

Az időjárási előrejelzés alapján a mai nap az órás értékek még az egészségügyi határérték felett várhatóak, de a megélénkülő szél miatt a javuló tendencia folytatódni fog. Pénteken a megerősödő, viharossá fokozódó északkeleti széllel sarkvidéki légtömeg zúdul be az országba, így kiváló levegőminőség várható.

A pénteki jelentős javulásig a füstköd-riadó tájékoztatási fokozatának fenntartása mellett kérjük a lakosság önkorlátozását:

Kérjük, hogy a levegőminőség javulása érdekében kerüljék a személygépjárművek (főként dízel üzeműek) használatát, lehetőség szerint utazzanak tömegközlekedéssel, valamint fűtésnél a szilárd tüzelés helyett a gáztüzelést részesítsék előnyben. A szilárd tüzelésnél ügyeljenek a helyes tűzgyújtásra, nedves fával ne tüzeljenek. A hulladékok égetése (műanyagok, bútorlap, ruhanemű, stb.) TILOS és egészségre veszélyes! Kerti hulladékot (avart, nyesedéket, stb.) ne égessenek, jelenleg az égetése tilos!

A szálló por (PM10) szennyezettség éjszaka a legmagasabb, ezért az esti és reggeli órákban lehetőleg kerüljék a szabadban végzett megterhelő fizikai munkát, vagy sporttevékenységet, és a szellőztetést a déli, kora délutáni órákban végezzék.

A szálló por egészségügyi hatásai a következők: A porrészecskék ingerlik, esetleg sértik a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját. A 10 mikronnál kisebb porrészecskék lejutnak a tüdőhólyagokba. A tüdőelváltozást befolyásolja a belélegzett por mennyisége, fizikai tulajdonságai és kémiai összetétele. A por belégzése a légzőszervi betegek (asztma, bronchitis) állapotát súlyosbítja, csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben. A porrészecskék toxikus anyagokat (pl. fémeket, karcinogén, mutagén anyagokat), valamint baktériumokat, vírusokat, gombákat adszorbeálnak és elősegítik bejutásukat a szervezetbe.

Veszélyeztetettek a légúti betegségben szenvedők, az idősek és a kisgyermekek. Javasoljuk, hogy ők kerüljék a szabadban való hosszabb idejű tartózkodást, és a szellőztetést lehetőleg a déli, kora délutáni órákban végezzék.

 

 

Nyíregyháza levegőminőségének alakulása PM10 tekintetében az órás értékek alapján (2019.02.15.-02.21.)

forrás – www.levegominoseg.hu

 

A légszennyezettséggel kapcsolatos adatok, aktuális információk folyamatosan elérhetőek a www.levegominoseg.hu honlapon, illetve a Főosztály honlapján: http://ftvktvf.zoldhatosag.hu.

 

Nyíregyháza, 2019. február 21.

 

                                                                          Üdvözlettel:

 

Rozinka Zsolt Illés

főosztályvezető