A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Nyíregyházi Járási Hivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának lakossági tájékoztatása

Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy Nyíregyházán, a Széna téren található légszennyezettség mérő automata állomás mérési adatai szerint a szálló por 10 mikrométer szemcseméret alatti frakciója az elmúlt napokban meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket (75 μg/m3).

 

2019.02.16-án  84,2 μg/m3

2019.02.17-én  84,8 μg/m3

 

A legfrissebb meteorológiai előrejelzés alapján térségünk időjárását jelenleg egy anticiklon határozza meg, amely száraz, csapadékmentes időt eredményez. Reggelente több helyen ködképződés várható. A légmozgás gyenge vagy mérsékelt marad, amely nem kedvez a légszennyező anyagok jó elkeveredésének. Február 20-án (szerdán) térségünkbe hidegfront érkezhet megélénkülő északnyugati széllel, amely a levegő minőségében javulást okozhat.

 

A szálló por (PM10) szennyezettség éjszaka a legmagasabb, ezért az esti és reggeli órákban lehetőleg kerüljék a szabadban végzett megterhelő fizikai munkát vagy sporttevékenységet, és a szellőztetést a déli, kora délutáni órákban végezzék.

 

A légszennyezettség romlását elkerülendő kérjük, kerüljék a személygépjárművek (főként dízel üzeműek) használatát, lehetőség szerint utazzanak tömegközlekedéssel, kerékpárral vagy gyalogosan, valamint fűtésnél (amennyiben lehetőségük van rá) a szilárd tüzelés helyett a gáztüzelést részesítsék előnyben.

 

Továbbá felhívju

k a lakosság figyelmét, hogy a saját, és környezetük egészsége érdekében tartózkodjanak a kerti hulladék (pl. avar, fanyesedék, stb.) és a lábon álló növényzet (pl. tarló) nyílt színi égetésétől!

 

A szálló por egészségügyi hatásai a következők: A porrészecskék ingerlik, esetleg sértik a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját. A 10 mikronnál kisebb porrészecskék lejutnak a tüdőhólyagokba. A tüdőelváltozást befolyásolja a belélegzett por mennyisége, fizikai tulajdonságai és kémiai összetétele. A por belégzése a légzőszervi betegek (asztma, bronchitis) állapotát súlyosbítja, csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben. A porrészecskék toxikus anyagokat (pl. fémeket, karcinogén, mutagén anyagokat), valamint baktériumokat, vírusokat, gombákat adszorbeálnak és elősegítik bejutásukat a szervezetbe.

Veszélyeztetettek a légúti betegségben szenvedők, az idősek és a kisgyermekek. Javasoljuk, hogy ők kerüljék a szabadban való hosszabb idejű tartózkodást, és a szellőztetést lehetőleg a déli, kora délutáni órákban végezzék.

 

Nyíregyháza levegőminőségének alakulása PM10 tekintetében az órás értékek alapján

(2019.02.16 – 02.17.)

forrás – www.levegominoseg.hu

 

 

A légszennyezettséggel kapcsolatos adatok, aktuális információk folyamatosan elérhetőek a www.levegominoseg.hu honlapon, illetve a Főosztály honlapján: http://ftvktvf.zoldhatosag.hu.

 

Nyíregyháza, 2019. február 18.

 

 

                                                                          Üdvözlettel:

 

                                                                                                                                                     Dr. Galambos Ildikó

                                                                                                                                                           hivatalvezető

                                                                                                                                                  nevében és megbízásából

                                                                                                                                                          Rozinka Zsolt Illés

                főosztályvezető